Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie proponuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film