Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują rzadsze potrawy – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu można znaleźć również mniej typowe potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i dania z różnych miejsc Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Wykwintne wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zapominać trunków. Posiłek z całą pewnością powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek czerwonego wina to przy włoskim posiłku standard. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie toskańskie vin santo, kalabryjskie ciro a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać szeroki wybór win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film