Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również wyborne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, ale również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska w Krakowie
Spójrz na parę poniższych czynników, które stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
Italian Cuisine Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są pierwszorzędne, jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.