prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, lecz też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i śliczne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy zwykle wypatrują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.