Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w samej rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smaczna oraz sycąca.